jurianne

Een klein interview.

De start?
Ik ben geboren in 1964. Kind van vrijgevochten ouders, opgegroeid in een groot middeleeuws huis in de oude binnenstad aan de rivier de IJssel. Basisingrediënten van mijn kindertijd: muziek, kunst, craft, natuur en een pionierend schooltje, de Vrije School.

En toen?
Ik werd een lastige puber zonder koers, met als enige houvast: mooie dingen maken! Waar ik ook woonde, wat ik ook studeerde of wat voor werk ik ook deed: vormgeving kwam altijd bovendrijven.

Pas toen ik eind twintig was kon ik daar richting aan geven: ik ging naar de net opgerichte Artemis Styling Academie in Amsterdam. Hier kreeg mijn vage gevoel voor vormgeving en styling eindelijk echt pootjes.

In 2008 begon ik met mijn eigen label, eerst met alleen papierontwerpen. Direct in het groot, want ik geloofde erin. De  ontwerpen raakten op de één of andere manier een snaar: papier, craft, rituelen, tradities, nordic printjes... het werd een succes. Naast dat ik voor mijn eigen bedrijf continu mijn collectie ontwikkel, werk ik ook graag voor andere bedrijven. Omdat de doelgroep vaak een beetje afwijkt van mijn eigen Jurianne-klant kan ik voor opdrachtgevers lekker van mijn eigen paadje af. Heel goed voor mijn creatieve ontwikkeling!

Grootste inspiratiebron?
De natuur. De natuur is mijn mooie, grillige muze. Never a dull moment! Ik zie besjes, mooie takken, de strepen in het landschap en gekke structuren in het mos. Alles is te vertalen naar een kleurpalet een vorm of een grafisch patroon.

Favoriete materiaal?
Ik kan niet kiezen, het zijn er vier! Textiel, papier, keramiek en hout.

De basis van een ontwerp?
Kleur, absoluut. Dat is altijd mijn uitgangspunt. Voordat ik ga ontwerpen maak ik een uitgebreid moodboard met een kleurpalet. Dit moodboard met kleurstalen is mijn anker tijdens het ontwerpproces.

Waarom alles eco?
Heel simpel: ik wil niet mijn geld verdienen over de rug van de natuur of van mijn medemens. Ik ben helemaal niet zo'n milieu-activist, hoor. Maar mooi is volgens mij alleen maar mooi als het ook eerlijk en schoon is.